Positiiv 24/2016

Kunstnik Tanja Muravskaja on oma loomingus kümme aastat tegelenud uusrahvusluse teemaga. Ajakirjaniku ja kunstniku haridust loovalt kasutades otsib ta vastuseid ühiskonnas esile kerkinud probleemidele, kui need hakkavad puudutama tema isiklikku elu.

Ajaga võidujooksust ja portreefotograafia paradoksist kirjutab kultuuriajakirjanik, teatri- ja filmimees Andres Keil, kes on viimastel aastatel sukeldunud kirglikult portreefotograafia maailma.

Arhitektuurifotograaf Arne Maasik on kunstiteadlase Heie Treieri algatusel võtnud ette põneva väljakutse fotografeerida Kuressaare linnust läbi Ameerika arhitekti Louis Kahni „filtriˮ, võttes endale kujuteldavalt justkui Kahni silmad. Louis Kahn elas Kuresaares väikelapsena aastatel 1901–1906.

Urbanistikat õppinud Triin Pitsi esitleb oma fotoseeriat „Mahajäetud Eestiˮ ning arutleb, miks tühermaad ja mahajäetud hooned paeluvad noorema põlvkonna fotograafe ja linnaseiklejaid.

Eve Kiileri fotojäädvustused Euroopa tuntud linnadest on pildistatud mõnusa nihkega, mis viivad vaataja kultuurirännakule täis mõistatusi, vihjeid ja humoorikaid viiteid.

Laura Põld kutsus kevadeks Tallinna Taani kunstniku Katrine Gram Slothi ja Rootsi päritolu arhitekti Johna Hanseni, et luua ühine kohaspetsiifiline näitus “Kohataju”.

Rändur Rait Tuulas seikles erinevates Gruusia linnades seljakoti ja ühistranspordiga.

Daniel Allen on Lõuna-Eestis elav Briti reisiajakirjanik ja fotograaf, kes oskas fotoinimese õudusunenäost luua põneva kunstiprojekti. Nimelt avastas ta, et kolimise käigus keldrisse viidud slaidikogu oli vahepeal hallitama läinud.

Tartus elav Juhan Voolaid “maalis” koos Emajõe veepeegeldustega linnaelu.

Vivian Ainsalu meenutab kohtumisi öökullidega.

Eesti esimesed kutselised naisfotograafid Anna Kukk (1885–1960) ja Evi Lemberg (1904–1999) olid naised, kes saatusekäänakud ja sõjakatsumused vapralt üle elasid ning jätkasid visalt tegutsemist lemmikalal fotograafina.

Reet Sau äratas ellu ühe 105-aastase klappkaamera.

Kuidas sünnib teksarõivaid tootva Reval Denim Guildi fotokunstil põhinev identiteedi loomine.

Annika Haas ja Birgit Püve arutlevad Londoni rahvusliku portreegalerii korraldatud portreefotokonkursi Taylor Wessing Photographic Portrait Prize’i ja sellega kaasneva näituse valikukriteeriumide üle.

Manfrotto ööfoto 2015 parimad tööd olid Margus Mutsil, Remo Savisaarel ja Hendrik Osulal.

Aasta pressifoto 2015 võidutööd.